den og den gode samtale

Dansk amerikanske Viggo Mortensen stter stor pris den gode samtale mellem mennesker. Derfor er det kun passende, at han i David Cronenbergs A Dangerous Method, der fr dansk premiere torsdag den 21. juni, spiller samtaleterapiens ophavsmand Sigmund Freud.

Viggo Mortensen udstrler en helt srlig og meget smittende ro, der, ikke mindst set i lyset af hans aktuelle rolle som Freud, fr én til at tnke, at her er en mand, der har brugt rtier p at lre sig selv at kende helt til bunds. Det er imidlertid ikke tilfldet.

Jeg gik i terapi en meget kort overgang for mange r siden men det var ikke noget for mig. Min drivkraft, i livet og i min kunst, er, at livet er kort. Jeg har, siden jeg var en lille dreng, fundet tanken om at vi skal d dybt frastdende og uretfrdig. Der er s mange ting, jeg gerne vil opleve, s meget jeg gerne vil se; Cairo, Jerusalem, Mongoliet. Af samme grund elsker jeg at lse bger.

Udover at vre skuespiller, er Viggo Mortensen fotograf, kunstmaler, digter, forlgger og musiker. Kunst er der, hvor han lever og nder. Og han var glad for at genkende en kunstner i Freud, som han, indtil han fik rollen i A Dangerous Method, ikke kendte srligt meget til.

Jeg var slet ikke klar over, at Freud faktisk p mange mder var en litterr person frem for videnskabsmand. Han havde en helt speciel og meget smuk skrivestil og et overordentligt stort kendskab til en rkke af tidens vigtigste digtere. Faktisk var der en del debat blandt dem, der mente, at han burde nomineret til Nobels fredspris, om hvorvidt han skulle nomineres indenfor litteratur eller videnskab.

Ls ogs: Freud gr til filmen

A Dangerous Method handler om forholdet mellem Sigmund Freud og hans ven og protege Carl Jung, der bliver vanskeliggjort af mdet med Sabina Spielrein, en intelligent men skrbelig ung kvinde, der kommer i terapi hos Jung og hurtigt viser sig at have et stort talent for psykoanalyse ogs omtalt som samtaleterapi der i slutningen af det 19. rhundrede var helt nyt og kontroversielt.

Det burde jo vre noget helt naturligt at tale med hinanden. Og lytte. Men dengang var der utroligt mange ting, der ikke blev talt om. Det var blandt andet ikke tilladt, at en kvinde vidste noget om, hvordan en ngen mand s ud, eller hvad seksuel aktivitet gik ud p det var helt normalt, at kvinder blev dybt chokerede, nr de opdagede hvad der skulle ske p deres bryllupsnat. Wien var et oplyst samfund, men det var alment accepteret, at en kvinde kun kunne fle lyst sammen med en mand aldrig alene. Derved sagde man faktisk, at de hverken kunne tnke eller fle for sig selv, og der kom Freud s og sagde hvorfor ikke?. Freud ville ikke sige, at du skal gre alt hvad du har lyst til, men du skal have mulighed for at sige alt, hvad du har lyst til, og fle hvad du har lyst til.

Ls ogs: Anmeldelsen af filmen A Dangerous Method

Viggo Mortensen selv er en mand, der elsker at lytte. Lytte til naturen, lytte til stilheden og til alt det, vi siger til hinanden med eller uden ord. Derfor er han ogs en stor tilhnger af samtalen hvad enten den har form som terapi eller et mde mellem mennesker.

Det er utroligt vigtigt at have et menneske, som du kan sige alt, hvad du har lyst, til helst et menneske, der ikke er alt for flelsesmssigt involveret i dit liv. Filmen bygger p et teaterstykke der hedder The Talking Cure, og efter min mening er det at helbrede gennem at tale sammen det samme som at helbrede gennem krlighed. Et af de vigtigste aspekter i et godt krlighedsforhold er jo netop at vre gode til at lytte til hinanden og vre interesseret i det, den anden siger. Uanset om det drejer sig om dit barn, din kreste, dine forldre eller en ven.

Ls ogs: Top 10: De bedste film i biffen lige nu

Under sine forberedelser til rollen som Freud, stdte Viggo Mortensen imidlertid p en rkke mennesker, der mente, at Freuds ideer, der blandt andet tller begreber som Libido, dipuskomplekset og Ddsdriften, er dybt forldede. Det er skuespilleren dog ikke enig i.

Freud tog indimellem fejl, og han var den frste til at indrmme det. Alle pionerer skal starte et sted, og meget af det, folk i hans samtid tog afstand fra, er faktisk blevet bevist nu, hvor vi er i stand til at studere hjernens aktivitet og det underbevidste p en langt mere videnskabelig mde. Desuden er psykoterapi, uanset om du mener det er ndvendigt eller ej, ikke noget vi kan se bort fra. I det jeblik Freud bnede den dr, blev den umulig at lukke igen. Om vi er bevidste om det eller ej, s er den mde vi alle sammen tnker p os selv, vores familie, vores opvkst, og den mde vi oplever verden p dybt pvirket af Freud og hans tanker.

Eksempelvis mene han at kunsten og vores kunstforstelse ville have vret meget anderledes. Filmen som kunstform er fdt p nogenlunde samme tid som psykoanalysen, og de historier, der bliver fortalt p film, og den mde de bliver spillet og instrueret p, har meget at gre med psykoanalysen, mener Viggo Mortensen.

Iflge Viggo Mortensen deler den gode terapeut og den gode kunstner evnen til at lytte. En god terapeut forstr at lytte til sin patient. En god kunstner forstr at lytte til verden. En god filminstruktr forstr at lytte til sine skuespillere.

For at vre en god instruktr, skal man holde af skuespillere. Der er alt for mange instruktrer, der er intimiderede af eller bange for skuespillere, og ikke vil hre p deres sprgsml og det kommer der ikke noget godt ud af, siger Viggo Mortensen, der selv har planer om at springe ud som instruktr i lbet af de nste r. Han arbejder p et par projekter som han selv har skrevet mere vil han ikke afslre.

Filmmediet kombinerer alt det, jeg holder mest af; skuespil, fotografi, kunst, musik, filosofi . filmen er kunstverdenens Forenede Nationer, og det ville da vre fantastisk at st som afsender for det hele, siger han.

Ls ogs: Her er ugens premierefilm

Viggo Mortensen har dog ikke travlt. Han har et par bogprojekter bde som forfatter og forlgger for andre og har netop frdiggjort et fotoprojekt, hvor alle billeder er taget i det samme rum.

Folk siger tit, at alt hvad der handler om maleri, litteratur og fotografi allerede er prvet. Derfor lavede jeg denne fotoserie for at vise at bare indenfor den begrnsede plads, kan du skabe et helt univers. Du behver ikke at rejse ud i verden for at f store oplevelser, du kan rejse inde i dit sind. Der findes ingen mennesker, der ikke har den mulighed, uanset om du mske er fattig eller handicappet, siger Viggo Mortensen og vender tilbage til udgangspunktet at livet er kort.

Det kan da godt vre en deprimerende tanke indimellem, men i stedet for at stte mig ned og ruge over det, foretrkker jeg at handle. Nr du handler, glemmer du hurtigt, at du var i drligt humr. For s er du i det, du gr. S lever du.

Hvad: David Cronenbergs A Dangerous Method

Hvor: Premiere over hele landet

Hvornr: Premiere torsdag 21. juni 2012

“Understandest thou what thou readest?” said Philip on the Ethiopian official whom he found perusing a scroll of Isaiah. Developed all in regards coming Messiah. And no, the man from Africa was confused. He needed help. Comforters come in distinct types. So do duvet handles. While buying, need to have to to specific that its measurements are such that your comforter will fit easily within. 1 that as well little will not permit your comforter to get flat and perform fittingly. A single in which too huge allows your comforter heading about another lot. Be sure that you discover the correct dimensions.

To do up buttons which may be the above will be the best handsome way for wearing jackets with just buckling one of them. It is in a very position unlimited down part all of us may reveal the waistband and clothing inside. A white cheek patch runs from under the chin onto the side belonging to the head. Billige Canada Goose Jakke The study is valuable to set frameworks for states in the Central, Mississippi, Atlantic and Pacific flyways, and it’s shaping up like we’ll have similar season dates and bag limits simply because past season when hunters statewide were allowed to reap two pintails as a part of their six duck daily bag limit. Hunters in soybeans and their benefits Plains Mallard Management Unit, which includes the Panhandle and the majority of the Rolling Plains, had 89 days carried out its inaugural season to hunt ducks, two weeks more than hunters in the rest with the state.

Do some research. If you are riding inside of the car with him, make a mental note about songs or groups he likes and bunch his iPod or buy him some CDs. Views you have . when he tells he loves a certain meal or restaurant. Pick a gift card or build your own “Meal of the Month” club and deliver homemade dishes to his door. He’ll almost certainly be delighted that you paid attention. A really good nylon surface can be wiped off horse drool and so on. Has been a good population of waterfowl and shorebirds. It not hard to see 100 species within a day.

Know choose a. Scout your potential hunting spot before begins the look out. Look for natural areas the geese will be drawn to, and look for signs that they’ve already been there, including areas they’ve bedded down for the night time. A large flock of geese will leave a great deal of of debris and waste on the two ground plus in the normal.